Skip to main content

meubelstoffen

alles-over-meubelstoffen

Vergroot uw kennis over meubelstoffen om een juiste keuze te kunnen maken

auteur: Ed Ridder

Meubelstoffen

De stofkeus wordt in grote mate door het uiterlijk bepaald. Dit is uiteraard zeer afhankelijk van uw persoonlijke smaak en de omgeving waarin het zitmeubel wordt geplaatst. Ook belangrijk is de vormgeving van het bankstel, dat met de bekleding een passend geheel moet vormen. Kortom: beoordeel een stof pas als de keus van het model is bepaald. Om te helpen tot een verantwoorde stofkeuze te komen geven wij u ‘n overzicht van veel gebruikte en voorkomende stoffen. In dit overzicht beperken wij ons tot het noemen van weefsels. Wilt u nog meer informatie over meubelstoffen dan moet u zich verdiepen in vezels en weefsels en raden wij het boekje Textielwaren-kennis aan, geschreven door Schrijnemakers en Schulte en uitgegeven door Wolters-Noordhof.

alles-over-meubelstoffen collage perida.nl

Algemene eigenschappen van vezels

Het grondmateriaal wordt ingedeeld in cellulose-, eiwit-en thermoplastische vezels.  In dit artikel worden een aantal gemeenschappelijke eigenschappen omschreven.

Cellulosevezels (plantaardig)

* Katoen wordt gewonnen uit de vruchtpluis van de katoenplant.
* Linnen is een zeer sterke plantaardige vezel die voortkomt uit de bast van de vlasplant. Deze stoffen zijn vaak prachtig van kleur, sterk en mooi van uiterlijk. Het kreuken en het pletten vormt voor veel mensen de charme van deze stoffen. Plantaardige vezels verkleuren altijd (fel zonlicht vermijden) en vervuilen eerder dan dierlijke vezels (wol, mohair). De meeste stoffen hebben daarom een vuilafstotende behandeling ondergaan.  Cellulosevezels als linnen, katoen, viscose of modal zijn niet kreukherstellend en nemen gemakkelijk en veel vocht op. Cellulosevezels kunnen een hoge strijktemperatuur verdragen.

Katoenplant
alles-over-meubelstoffen katoenplant

Eiwitvezels (dierlijk)

* Wol, de meest voorkomende dierlijke vezel, is afkomstig van het schaap.
* Mohair wordt vervaardigd van het haar van de angorageit en is de meest duurzame dierlijke vezel. Mohairvezels zijn sterk en bijzonder slijtvast. Deze beide vezels munten uit door hun elasticiteit, kleurechtheid en hun kreukherstellend en vuilafstotend vermogen. De laatste eigenschap is te danken aan het vetgehalte van deze vezels.
* Natuurzijde wordt vervaardigd uit coconspinsels van de zijde rups. Door de zeer dunne garens is het een zeer fijn weefsel. Eiwitvezels kunnen minder goed tegen hitte en moeten daarom voorzichtiger worden gestreken. Belangrijk voordeel van eiwitvezels is dat ze brandvertragend werken. Zo kan een goede wollen stof een betere brandvertragende werking hebben dan een hoge kwaliteit trevira CS. De wollen of zijden stoffen branden moeilijk en langzaam en als de vlam verdwijnt, dooft de stof in de regel vanzelf.

Angorageit
alles-over-meubelstoffen Mohair van Angorageit

Thermoplastische (door warmte vervormbare) vezels.

Deze sterke, slijtvaste vezels worden vervaardigd uit producten van de chemische en olie industrie. Enkele soorten zijn polyacryl (orlon, dralon), polyamide (enkalon, perlon, nylon),  polyester (terlenka, dralon) en microweefsel (alcantara, lamous, etc.). Met sommige reinigingsmiddelen moet u oppassen, omdat ze de vezels kunnen aantasten. Belangrijk nadeel is dat ze slechts weinig warmte kunnen verdragen Hoewel; de brandbaarheid van synthetische vezels loopt uiteen van zeer hoog tot onbrandbaar. Het is tegelijk deze eigenschap van vervormbaarheid die ook de voordelen biedt van synthetische vezels: ze krimpen niet en ze zijn kreukherstellend in het gebruik. Bijna alle synthetische vezels kunnen door stabiliseren vormvast worden gemaakt (kreukherstellend, krimpvrij en no-iron). Ze nemen geen of weinig vocht op in de vezel, alleen om en langs de vezel en voelen daardoor snel klam of vochtig aan.

Half Synthetische vezels

* Viscose is een kunstmatig vervaardigde vezel uit natuurlijke grondstoffen. Het wordt middels een langdurig chemisch proces verkregen uit houtcellulose en staat ook bekend als kunstzijde of celvezel

Dralon
alles-over-meubelstoffen. dralon

Meubelstoffen onderscheiden we globaal in 2 soorten. Poolstoffen en platweefsels

Poolstoffen algemeen.

Mohair velours, wol velours, synthetische velours, katoenen velours, epingle’s, fantasie velours. Dit type stoffen behoort tot de sterke soort.

Mohair velours

Mohair velours wordt op dit moment niet veel toegepast. De stof heeft een uitstraling uit grootmoeders tijd. Toch is de wollen mohair velours een van de sterkste stoffen die we kennen. Bij intensief gebruik is een levensduur van 25 jaar en langer heel gewoon. Het garen van mohairvelours is afkomstig van het fijn glanzende haar van de angora geit, vandaar de natuurlijke gloed, de soepelheid en de veerkracht. Daarnaast is mohair sterk antistatisch en trekt dus geen stof aan. Een andere eigenschap van mohair velours is het vleugen. Als de stof nieuw is, staan de poolhaartjes evenwijdig aan elkaar overeind. Zodra echter de velours in gebruik genomen wordt zullen de poolhaartjes op die delen die regelmatig onder druk komen een fractie van richting t.o.v. elkaar gaan afwijken. Omdat de mohair bovendien een glanzende vezel is, zal er op die delen een veranderde lichtinval ontstaan. Dit effect noemt men “vleugen” en is beslist iets anders dan pletten.

Wolvelours en wol moquettes

De eigenschappen zijn dezelfde als die van mohair velours. Het zogenaamde vleugen is minder te zien omdat de wolvezel minder glanzend is. Deze stoffen vind je vaak op stijl (klassiek) meubels

Mohair velours
alles-over-meubelstoffen. Mohair velours

Synthetische velours

Synthetische velours zoals acryl (dralon) en polyamiden (nylon perlon) zijn zeer sterk en goed kleurvast. Bij aanduiding van synthetische vezels heeft zich in het gebruik een vermenging voorgedaan van soort en merknamen. Dralon velours is een verzamelwoord geworden voor stoffen met synthetische poolgarens, terwijl Dralon in feite de merknaam is van een vezel van Bayer. Synthetische stoffen hebben grote slijtweerstand, gering absorptie vermogen, zijn kleurvast en kunnen eenvoudig gereinigd worden. Daar staat tegenover dat zijn een laag smeltpunt (vuur) en een hoge glans hebben. Tevens trekken zij stof aan door hun statische elektriciteit. Een probleemlozer en duurzamer meubelbekleding is, voor zover het textiel betreft, nauwelijks denkbaar. Velvet, fluweel en velours waren een hele tijd uit onze interieurs verdwenen. Enkel in ‘bepaalde kringen’ vond je dit nog terug.  Maar de ommezwaai is definitief gebeurd: velvet en velours zijn terug in!

Synthetische velours
alles-over-meubelstoffen synthetische velours

Katoen velours

Kenmerken; een natuurlijk voorkomen en warme kleuren. Katoenen velours wordt veel toegepast. Neem bijvoorbeeld de ribcord of corduroy. Vanwege de sterkte is deze stof bij uitstek geschikt voor intensief gebruik. De kleurechtheid van katoenen velours is niet optimaal. Lichaamszouten of zuren kunnen de kleurstoffen min of meer aantasten, zodat bijvoorbeeld armleggers, voorkant van zitkussens of de bovenkant van de rug.  Katoenen velours is vuil en vet gevoelig. De duurdere kwaliteiten hebben soms een siliconen finish, (Teflon/Scotchgard) die vuil, vet en vocht afstoten. Deze coating zorgt tevens dat de stof beter op kleur blijft. Perida heeft goede ervaring met Teflon en Protexx (aparte voorschriften)

Katoenvelours

Epinglé

Epingle behoort tot de sterke meubelstoffen en kenmerkt zich door grote slijtvastheid. De stof is makkelijk in onderhoud en heeft geen last van vleugen of pletten. Nadeel is dat de stof niet bestand is tegen nagels van huisdieren (katten) en dat men moet oppassen met scherpe voorwerpen (Gespen aan schoenen) vanwege ophalen van lusjes. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren, dan moet men nooit aan het opgehaalde lusje trekken maar met een schaartje afknippen.

Epinglé
alles-over-meubelstoffen Epinglé

Chenilles

Chenille, het Franse woord voor rupsband, wordt gebruikt om een type van stof te beschrijven. Vele stoffen, zoals mohair en wol, krijgen hun namen van de vezels waarmee zij worden gemaakt. Chenille echter wordt genoemd naar het unieke proces waarin het wordt gemaakt. Het wordt vervaardigd door korte lengten van stof, die „stapels“ worden genoemd, rond een strak kern van garen te winden. De uiteinden van de stapels bevinden zich dan loodrecht op de kern van het garen en geven chenille zowel zijn zachtheid als zijn kenmerkend uiterlijk. Omdat de stapels tijdens het opmaken van de stof en het oprollen in een bepaalde richting gaan staan kunnen in het begin kleurverschillen ontstaan door het zogenaamde vleugen. Er is echter geen sprake van kleurverschil. Het anders kleuren wordt veroorzaakt door het verschil in lichtinval. Meestal verdwijnt dit effect na regelmatig gebruik.

Bouclé

Bouclé, letterlijk vertaald lus, is een stof met geweven stukjes. Deze geweven stukjes vormen lusjes waardoor de bekende stof gevormd wordt. De stof heeft zijn populariteit te denken aan het Franse modehuis Chanel. Zij ontwikkelde namelijk als een van de eerste de bekende mantelpakjes met de geweven stof. Tegenwoordig zien we de stof dus ook steeds vaker terugkomen in het interieur. De internationale meubelbeurzen laten zien dat de trend doorzet. Door de zachte en geweven uitstraling van de stof wordt het ook wel eens teddy stof genoemd. Dit is ook helemaal niet gek, want beide hebben een zachte uitstraling. Maar wel zijn er duidelijk verschillen te vinden tussen de twee stoffen. Een teddy stof voelt namelijk aan als een schapenvacht. Bouclé stof is lijkt van een afstand wel erg wollig, maar dit is niet het geval. Dit stoftype heeft bijna dezelfde uitstraling als chenille stoffen. Er wordt echter een andere weeftechniek gebruikt. Hierdoor herstelt deze stof zich sneller van pletten en is de slijtweerstand groter. Net als chenille stoffen zijn bouclé stoffen gevoelig voor vuil en vet.

Chenille
alles-over-meubelstoffen Chenille
Bouclé
Model Edward in Bouclé stof. Perida design

Platweefsels

alles-over-meubelstoffen. Platweefsels

Platgeweven stoffen
Onder platgeweven stoffen vallen moderne platweefsels (wol of synthetisch), gobelins, cretonnes en damasten. Er is een groot scala van mogelijkheden. Grote en kleine dessins, strepen, ruiten, visgraten, vlakgeweven stoffen, handgeweven stoffen, bouclé’s, uni en gemêleerde garens. Platweefsels staan erg in de belangstelling. Alle bekende ontwerpers werken er wel mee. Kvadrat, de Ploeg en Gabriel- zijn de merken die deze markt domineren. Deze stoffen hebben globaal genomen een minder lange levensduur dan poolstoffen. Omdat er kunstvezels aan worden toegevoegd kan de levensduur wat wordenverlengd. Wat de sterkte van een bepaald weefsel betreft kan men de volgende vuistregel hanteren: Een stevig weefsel van goed getwijnde garens is sterker dan een los geweven weefsel van minder sterk getwijnde garens. Platweefsels zijn over het algemeen minder makkelijk te reinigen. Populair zijn stoffen met een groot bestanddeel aan linnen. Een natuurlijke vezel die wordt verkregen uit de bast van de vlasplant. Door zijn lange vezelstructuren het hoge gehalte aan wasachtige bestanddelen heeft linnen een mooie glans. Het neemt goed vocht op en heeft een goede warmtegeleiding. Nadelen zijn onder meer de kreukgevoeligheid en de zwakte van de vezel

Platweefsels bijvoorbeeld van Romo

alles-over-meubelstoffen. PlatweefselsRomo

Platweefsels bijvoorbeeld de beroemde Tonus van Kvadrat

alles-over-meubelstoffen. De Tonus van Kvadrat

Gobelins

Gedessineerde platweefsels worden veelal aangeduid onder de verzamelnaam “Gobelins”. Er is een bijzonder groot aanbod van zeer fraaie en decoratieve kwaliteiten. Gobelins zijn vaak minder sterk dan poolstoffen. De synthetische gobelins gaan langer mee dan die met katoen zijn geweven. Katoenen gobelins kunnen slecht tegen zonlicht en verkleuren daardoor vrij snel. Zogenaamde “gespoten” gobelins, dus gobelins waarbij achteraf de kleuren van het dessin met spuit of stempel zijn aangebracht kunnen slecht tegen vocht.

Jacquards

De mooiste meubelstof die we kennen. Doordat elke draad apart geheven kan worden ziet men in jacquard stof vaak de mooiste patronen. Door deze langzame weeftechniek zijn dit soort stoffen vaak erg kostbaar terwijl de levensduur veelal beperkt is. Een draad kan soms langer aan de boven of onderzijde lopen waardoor haken en lussen makkelijk ontstaan.

jacquard
voorbeeld jacquard weefsel. perida.nl

Bedrukte stoffen (Cretone)

Als basis wordt meestal katoen of linnendoek gebruikt, waarop met diverse druktechnieken talloze dessins en kleuren zijn aangebracht. Deze stoffen zijn echter gevoelig voor vuil en vet en hebben daarom meestal een vuilafstotende behandeling ondergaan. De levensduur is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het doek en type stoffering (soft stoffering wordt aanbevolen). Vooral de lichte kwaliteiten en de opdrukken met goud, zilver en parelmoer laten doorgaans een sterke verarming zien en zijn vaak alleen geschikt voor decoratief gebruik. Tegenwoordig zien we de Cretonne nog toegepast op klassieke banken uit Engeland. In de moderne stoffering is Cretonne nagenoeg verdwenen

Cretonne
alles-over-meubelstoffen Cretonne

Alcantara en andere microvezels

alles-over-alcantara. Alcantara in meer dan 50 kleuren (3)

Alcantara/lamous/dinamica/microvezel

Als basis voor deze stof wordt een geweven of gebreid gronddoek gebruikt, waarop een synthetische non woven’ laag wordt geperst. Het typische uiterlijk ontstaat door op de stof losse vezels te strooien en deze door persing in de stof te verankeren. Door regelmatig borstelen blijft deze stofsoort zijn optimale uiterlijk behouden. Bij deze stof kan het zogenaamde pilling-effect (vervilten) optreden. Dit verschijnsel is inherent aan de gekozen stof. Klik op deze link voor volledige informatie over Alcantara.

Courtisane

Courtisane is een 100% polyamide poolstof op een gronddoek van polyester met katoen. Doordat er in de stof courtisane nog rek zit, zal er op den duur plooivorming ontstaan. De pool van de stof kan bovendien gaan pletten. Vlekken op olie- of waterbasis blijven aan de oppervlakte. Met een stuk keukenpapier kunnen ze, zonder te wrijven, opgenomen worden. Daarna kan de rest, met zeer voorzichtig wrijven in cirkelvormige bewegingen, verwijderd worden. De stof moet volkomen droog zijn voordat ze weer gebruikt kan worden.

Een sterke stof. Waar moet ik op letten?

Een sterke stof. Waar moet ik op letten?

Hiervoor zijn de verschillende vezels en weeftechnieken beschreven. Heel veel stoffen zijn tegenwoordig een mix van vezels. Zo wordt polyester gebruikt om stoffen sterker te maken. De werkelijke prestaties van een stof worden bepaald door vele factoren, zoals vezelgehalte, weeftechniek, afwerkingen, meubelontwerp, onderhoud, reiniging, en gebruik. Een goede indicatie van de stof sterkte vinden we als we kijken naar de Martindale test.

Wat is de martindale test?

Dit betekent dat met een slijtproef wordt nagegaan hoe snel bij vlakke weefsels draden doorslijten of bij poolweefsels kaal slijten optreedt. Er  wordt met een wollen stof onder een zekere druk een wrijvende beweging over de teststof gemaakt. De naam “Martindale” duidt op het apparaat dat voor deze internationaal erkende test wordt gebruikt. Het testresultaat wordt uitgedrukt in het aantal toeren dat het apparaat heeft gemaakt voordat maximaal drie draden zijn gebroken bij een weefsel, of zichtbare pooluitval optreedt bij een poolstof.
Uiterlijke kenmerken als gaatjes, vaalheid, pilling, grip en structuurverandering worden echter eveneens meegenomen in de beoordeling. De waarden lopen voor meubelstoffen uiteen van 6.000 voor decoratieve stoffen tot minimaal 20.000 voor projectstoffen. U vindt deze waarden vaak terug op het KIM-label op de stoffen of staalboeken.
KIM  (KIM staat voor Kwaliteits Informatie Meubelstoffen) maakt gebruik van de Martindale test en heeft gebruiksklassen ingesteld. Voor intensief gebruik adviseert dit instituut om een stof te nemen die minimaal 20.000 toeren Martindale glansrijk heeft doorstaan.  Praktijk ervaring leert, dat een meubelstof met 50.000 toeren Martindale zelden klachten zal veroorzaken op basis van slijtgedrag.

alles-over-meubelstoffen. martindale tester

afbeelding van het Martindale testapparaat

alles-over-meubelstoffen. Martindale test schematisch

Schematische voorstelling martindale test

Onderhoud meubelstoffen- Normaal onderhoud

Voor het bevorderen van de levensduur en het fris houden van de kleuren is bij alle stoffen een wekelijkse stofzuigbeurt en naborstelen aan te bevelen. Bij poolstoffen niet tegen de pool in borstelen en altijd een glad mondstuk gebruiken (Iet op: een aluminium mondstuk kan zwart afgeven). Of liever, gebruik het mondstuk dat speciaal voor dit doel is bijgeleverd. Na het borstelen met een vochtige, goed uitgeknepen zeem het arm- en bovendeel van de rugleuning afnemen. Overigens kunt u met een zeem ook pluizen verwijderen.

Onderhoud van Alcantara en meubelstoffen

In de praktijk zien we dat er problemen ontstaan door het op een verkeerde manier verwijderen van vlekken. Door het gebruik van verkeerde schoonmaakproducten en zogenaamde wonder middeltjes kan de stof onherstelbaar worden beschadigd. Tevens zorgen de meeste schoonmaakproducten ervoor dat het resultaat slechts tijdelijk is en dat de stof in de loop van de tijd alleen maar vuiler en vlekkerig wordt.

Tips voor het onderhoud en reinigen van meubelstoffen 

  • De volgende tips helpen u bij het verwijderen van veel voorkomende vlekken, zoals frisdrankvlekken, wijnvlekken of koffievlekken. Wat kunt u zelf doen bij het ontstaan van vlekken?
    • Reageer direct, hoe langer u wacht, hoe moeilijker de vlek zich laat verwijderen.
    • Bepaal de soort vlek, zodat u de beste middelen kunt kiezen om de vlek te verwijderen. Een voorbeeld van watergedragen vlekken : zand, grond, frisdrank, sap, koffie, thee, bier, chocolade, bloed, ketchup, jam, braaksel en rode wijn.
    • Schep de resten weg, eventueel met een lepel. Werk daarbij van buiten naar binnen.
    • Ga niet wrijven. De vlek komt dan dieper in de stof.
    • Gebruik onmiddellijk de Chem-Dry Vlekkenblusser of de Grease & Oil Remover. Deze zijn speciaal ontwikkeld om de meest gangbare vlekken (ook oude)  te verwijderen zonder nadelige gevolgen voor de stoffering. Lees hierbij wel altijd eerst de gebruiksaanwijzing. Perida is dealer van de Chem-Dry producten.
    • Dep de vlek net zolang met een witte absorberende doek of keukenrol tot de vlek geheel is verdwenen of tot dat de doek geen vuil meer opneemt. Dep van buiten naar binnen.
    • Herhaal zo nodig de behandeling met de Chem-Dry Vlekkenblusser. Ga hierbij voorzichtig te werk, zonder hard borstelen of wrijven. De kans bestaat dat de vlek dan groter wordt en dat u de vezels beschadigt.
    • Gebruik geen wasmiddelen of zogenaamde zachte chapoos. De samenstelling van wasmiddelen is niet geschikt voor Alcantara reiniging.
    • Gebruik nooit bleekmiddelen. Bij Alcantara;  gebruik beslist nooit Aceton

    Let op: als u een vlekverwijderaar op meubelstoffen gebruikt, is het vaak beter het product op een doek te spuiten en vervolgens met de doek de vlek te behandelen.

    Het kan voorkomen dat er na behandeling geen vuil meer uit uw Alcantara komt en dat de vlek toch nog zichtbaar is. In dat geval zal de kleurstof van het vuil (denk aan koffievlekken, theevlekken en wijnvlekken) dan diep in de vezel getrokken zijn. Neem in dat geval dan contact op met de Perida.

alles-over-alcantara. Vlekkenblusser en crease en oil remover

De vlekkenblusser is milieu vriendelijk & pH neutraal

Vlekken van etenswaren of andere water gedragen vervuiling in uw meubels kunt u goed verwijderen met de Chem-Dry Vlekkenblusser.
Dit milieuvriendelijke vlekkenmiddel is pH neutraal en laat na droging geen vuilaantrekkende resten achter in het behandelde oppervlak.
Omdat er geen oplosmiddelen, bleekmiddel of zeep inzit is dit product veilig voor mens, dier, uw tapijt of stoffering

Werking vlekkenblusser

De Chem-Dry Vlekkenblusser reinigt met de kracht van koolzuur.
Deze koolzuurwerking gaat als volgt: de belletjes van het koolzuur weken het vuil los van de vezels en brengen het daarna het oppervlak van de stof, waar het gemakkelijk te verwijderen is.
Dit verwijderen kunt u het beste doen door te deppen met een witte katoenen badstof handdoek. Deze heeft namelijk een hoog absorberend vermogen en u kunt geen kleurstoffen overbrengen van de handdoek naar de meubelbekleding.
Door te deppen in plaats van te wrijven voorkomt u schade aan de vezels.

Pletten

Als gevolg van lichaamswarmte, gewicht en vocht kunnen poolstoffen pletten. Bij pletten is het belangrijk om tijdig de bewuste plaats(en) met stoom te behandelen of gedurende een half uur met een vochtige doek te bedekken. In beide gevallen moet de velours hierna met een zachte borstel egaal en met de vleug mee worden opgeborsteld (niet toepassen bij synthetische velours). Vervolgens tenminste zes uur laten drogen. Bij chenille, polyacryl en polyamide moet u oppassen met te hoge temperaturen.

Pilling

Zogenaamde pilling wordt veroorzaakt door losse vezeltjes die door een draaiende beweging gaan vervilten of klitten. Het is een verschijnsel dat op den duur verdwijnt. Met een pluizenkam (verkrijgbaar bij een drogisterij) wordt over het algemeen een goed resultaat bereikt. Ook zijn er voor weinig geld scheerapparaten die pluisjes en pillen prima verwijderen.
Als een lus is stuk getrokken, moet u deze er niet uittrekken, maar naar de achterzijde van de stof werken. Bij poolweefsels (weefsels waarbij de draadjes omhoog staan) moet u vuile plekken er nooit uitkrabben, aangezien de pool er dan wordt uitgetrokken.

Beepro pluizenverwijderaar. Door Perida als beste getest.

Pluizenverwijderaar

Verklaring afkortingen op labels

alles-over-meubelstoffen Verklaring afkorting op labels/wasvoorschriften

textiel afkortingen

alles-over-meubelstoffen Verklaring afkorting op labels/wasvoorschriften