Skip to main content

alles-over-meubelleer

auteur: Ed Ridder

Leer, een goede meubelbekleding

Huiden van dieren bieden de mens al meer dan 5000 jaar bescherming. Zo ontstonden diverse technieken om huiden te conserveren waardoor ze niet meer zouden bederven. Uiteindelijk ontdekte men de huid als bekleding voor meubels. Leer, het natuurlijkste materiaal dat men in huis kan halen. Elk stukje is uniek en kan alleen door de natuur worden gevormd. Goed leer geeft alles wat je als bekleding zou wensen. Warm, ademend en een lange levensduur. Over leer als meubelbekleding bestaat veel onduidelijkheid. De juiste kennis over leer is niet overal voor handen. Woonwinkels betrekken hun meubels van verschillende leveranciers. Daardoor is het onmogelijk u te informeren over de kwaliteit van het gebruikte leer. Perida betrekt haar leer al meer dan 30 jaar van dezelfde looierijen. Vandaar dat wij u een overzicht kunnen geven van de door ons toegepaste leersoorten.

alles-over-meubelleer perida.nl

Welke dieren worden gebruikt?

Van bijna alle levende wezens kan van de huid leer worden gemaakt. Vanwege de kwaliteit wordt voor meubelleder hoofdzakelijk runderhuid gebruikt. In dit overzicht beperken we ons dan ook tot de huiden van koeien en stieren die worden gehouden voor vleesproductie. Dieren die worden geweid in rustige gebieden zonder prikkeldraad afrastering

alpenweide+koeien
doorsnede van leer- perida.nl

De huid nader bekeken

De basishuid. Na het verwijderen van haren, opperhuid, bindweefsel en een deel van de vleeslaag worden de huiden gelooid en ontstaat de eigenlijke lederhuid. (2+3+4)

  1.  Opperhuid
  2. Glanslaag
  3. Nerflaag
  4. Vleeslaag
  5. Bindweefsel
  6. Haren

Nerflaag/Vleeslaag

Leer bestaat uit meerdere lagen. In de runderhuid is de nerflaag ongeveer 0,4 mm dik. De vezels zijn zeer fijn en staan redelijk naast elkaar rechtop en zorgen samen met de papillenlaag (glanslaag)voor het uiterlijk. De vlees- of reticulaarlaag is veel dikker en kan bij volwassen runderen wel 4 tot 6mm dik zijn. In de vleeslaag liggen de vezels vlakker en zijn grover.. Hierdoor wordt treksterkte verkregen. Hoe dikker het leer hoe minder de rek en uiteindelijk ook minder plooivorming. De door Perida meest gebruikte kwaliteit is daarom bijna 2 mm dik en kan uitstekend worden toegepast op de wat grotere vlakken. Wij vinden dat het leer minimaal 1,1 mm dik moet zijn om er lang plezier van te kunnen hebben. Dunner leer wordt veel gebruikt in de confectie. Het basismateriaal is dan vaak van geiten- of van schapenhuid. Dit leer is tussen 0,6 en 0,8 mm dik. Door een andere verhouding nerf en vleeslaag is de treksterkte gering.

Hoe wordt leer gemaakt?

schema leermaken-weken perida.nl

Eerst worden de ruwe huiden geweekt. Vuil en zout worden weggespoeld

schema leerlooien-Ontvlezen perida.nl

Door scherpe messen wordt het overtollige vlees en vet van de huid verwijderd

schema leerlooien_ontharen. Perida.nl

Äschern. Door toevoeging van kalk en zwavel-verbindingen gaan de haren van het vel.

schema leerlooien-looien-perida.nl

Looien. Door toevoeging van looistoffen nemen de huidvezels de looistoffen op. Het vel is leer geworden. Volledig geconserveerd en kan niet meer bederven.

schema leerlooien-splitten-perida.nl

Splitten. De huid wordt gesplitst in bovenleer en onderleer.

schema leerlooien-doorendoor verven-perida.nl

Het leer krijgt zijn kleur en wordt met aniline verf door en door gekleurd.

Looivaten-perida.nl

Na het looien is de huid leer geworden. Nu volgt de kleuring. De huiden worden in grote vaten gekleurd met aniline. Men gebruikt aniline vanwege de kleine molecuulstructuur waardoor de kleur goed in de huid kan doordringen. Deze kleuring is erg belangrijk. Als de ondergrond in dezelfde kleur is geverfd zullen straks kleine beschadigingen minder zichtbaar zijn. Het leer dat we nu hebben verkregen noemen we in vakkringen vol aniline. Heel belangrijk is de kwaliteit van de anilineverf die bij een vol aniline lang zijn kleur moet houden. En juist in die kwaliteit zitten enorme verschillen. “Door-en-door aniline geverfd”, een kreet die je overal hoort, zegt dus niet zoveel over de kwaliteit.

Welke leersoorten kennen we?

VolAnilineLeer perida.nl

Vol Aniline leder

Het neusje van de zalm. De huid is enkel door-en-door gebeitst en de poriën staan volledig open. De haargaten zijn scherp omrand en goed zichtbaar. De huid vertoont alle sporen van het leven en voelt zacht en warm aan. Van de 100 huiden is ongeveer 5% geschikt om als vol aniline te worden gebruikt.  Dat maakt deze kwaliteit exclusief en kostbaar. Deze kwaliteit wordt verder nog beschermd door een impregneermiddel dat in het verfvat wordt ingebracht.  Voor kenners is dit het mooiste leer dat te koop is.  Er moet rekening worden gehouden met snelle vervuiling en lichte verkleuring.  Minder geschikt voor intensief gezinsgebruik.

Alles-over-leer Semi Aniline leder Perida.nl

Semi Aniline Leder

Dit leer ontstaat door het vol aniline leer na te behandelen met een anilinekleurstof waardoor de huiden iets egaler worden. Hierna komt er nog een dunne transparante beschermlaag overheen. Door deze behandeling blijft het leer een schitterende uitstraling houden. Ook deze kwaliteiten zijn schaars. Dat maakt aanschaf kostbaar terwijl men in het gebruik nog steeds de nodige voorzichtigheid moet betrachten

alles-over-leer waxleder perida.nl

Gewaxt leder

Gewaxte of geoliede leersoorten. Hierbij wordt een wax of olielaag op het leer geperst. Het leer voelt extreem glad aan en vormt snel krassen in de finishlaag. Dit leer mag niet met conventionele onderhoudsmiddelen worden onderhouden. Zeker bij filmende lotions, kan een chemische reactie ontstaan, waardoor het leer dof of stoffig grijs lijkt.

Alles-over-leer nubuck leer perida.nl

Nubuck

Net als vol aniline is nubuck een leersoort voor liefhebbers. De huiden die iets meer fouten bevatten worden heel licht aan de bovenzijde aangeschuurd waardoor kleine foutjes verdwijnen en een fluweel zacht uiterlijk ontstaat. Omdat de natuurlijke weerstand door het schuren verder afneemt wordt dit leertype vaak extra beschermd door de huiden in het vat te impregneren met een beschermmiddel. Let op!! Nubuck leder moet niet worden verward met suède. Suède is uit de splitlaag van het leer genomen en heeft daardoor grote poriën die sneller vuil en vet op zullen nemen. Perida levert nubuck alleen op speciaal verzoek. Perida heeft geen suède leer in de collectie.

Alles-over-leer gelakt leer perida.nl

Afgedekt leer

Afgedekt leer is verreweg het meest gangbaar. Na het kleuren wordt op het leer nog een extra beschermlaag aangebracht. Juist deze beschermlaag is is enorm belangrijk. Teveel pigment geeft een onnatuurlijk uiterlijk. Is de toplaag te hard kan hij uiteindelijk gaan barsten. Is de laag te zacht dan krijgen we vroegtijdige slijtage. De uiteindelijke afwerking is dan ook meestal de oorzaak van de enorme verschillen in prijs en kwaliteit. Doordat de laklaag grotere pigmenten heeft is dit leer ook nagenoeg niet gevoelig voor verkleuren. De haarvaten zijn dan minder zichtbaar en niet scherp afgetekend. Dit hoeft geen bezwaar te zijn. In het gebruik ontstaan plooitjes en plekjes bovendien wordt in de loop der jaren steeds mooier en krijgt een eigen patina. Omdat de toplaag kritisch is laat Perida in samenwerking met de looier het leer regelmatig testen. Dit leer is makkelijk in gebruik. Alleen….. er dient 1x per jaar onderhoud aan gepleegd te worden. Het leer zelf heeft dat niet nodig maar de transparante toplaag moet flexibel blijven en daar zijn tegenwoordig hele goede middelen voor in de handel. Bij aflevering wordt ook een onderhoudsmiddel geleverd.

Buiten de genoemde leersoorten kennen we ook nog tuigleer. Tuigleer is met plantaardige stoffen gelooid. Wordt gebruikt voor zadels, riemen en sommige fauteuils waar het leer een dragende functie kan hebben. Let op bij de randen vet trekt er makkelijk in en veroorzaakt vlekken. Tuigleer rekt nauwelijks, is gevoelig voor verkleuren. Het leer wordt meestal donkerder in gebruik omdat de looistoffen in het leer gaan oxideren.
Splitleer: Dit is de onderste laag van de huid die tijdens de looiing is gesplitst. Na schuren wordt hier een kunstmatige generfde, op leer lijkende laklaag op aangebracht. Dit leer wordt veel toegepast op goedkopere meubels. Let op! Door verbeterde technieken is dit leer bijna niet van volnerf afgedekt leer te onderscheiden.
Schapenleer. Dit leer zie je vaak op kleine klassieke fauteuiltjes. Lijkt op vol aniline leer met een lichte bescherming. Helaas heeft schapenleer door de verhouding nerf-vleeslaag een geringe treksterkte en kan gemakkelijk scheuren.
Splitleer, Suède, Baycast, pull-up leer, schapenleer etc. zitten niet in de Perida collectie

Schematische doorsneden Perida leersoorten.

Alles-over-meubelleer Doorsnede vol anilin. perida.nl
alles-over-leer doorsnede semi aniline perida.nl
alles-over-leer doorsnede nubuck perida.nl
alles-over-meubelleer doorsnede gelakt leer perida.nl

Nerfbeeld. Kunstmatig geprint of natuurlijke nerf

PeridaLedercollectie. alles-over-meubellleer

Er bestaan veel misverstanden over het nerf-beeld van leder. Bij de kwaliteiten Torro en Sierra ontstaat de structuur door het walken(soepel draaien in het vat). Sommige fabrikanten bieden goedkope leren banken aan. En als iets te mooi is om waar te zijn dan is dat meestal ook zo. Veel leersoorten worden tegenwoordig voorzien van een kunstmatige print. Hierdoor worden kleine foutjes in het leer wat minder opvallend. Geprint leer hoeft zeker niet slecht te zijn. Alleen is het uiterlijk gelijk-matiger en staat daardoor wat verder van de natuur. Naast de bekende printbeelden is de looier in staat om het leer een heel ander uiterlijk te geven door printplaten met tekening van olifant, slang en krokodil te gebruiken. Er bestaat ook gecorrigeerd leer. Hier is een deel van het leer glad geschuurd, voorzien van een afdeklaag en daarna weer voorzien van een natuurlijke kunstmatige (print) nerf. Het is voor de leek moeilijk om dit te ontdekken. Perida heeft alleen origineel volnerf leer in de collectie.

Leer en onderhoud

Leder is een onderhoudsvriendelijke bekleding. Dat betekent echter niet dat er geen onderhoud gepleegd moet worden. Het aller belangrijkste, of het nu gaat om aniline, nubuck, afgedekt leer, Alcantara of stoffen bekleding, is het regelmatig stofvrij maken van de bekleding. Dat kan met een vochtige doek of met een stofzuiger met borstel-mondje. De meeste schade aan bekleding wordt veroorzaakt door vuil. Vuil kan scherp zijn en door wrijving of andere (chemische) inwerking wordt de toplaag blijvend beschadigd. Voor het onderhoud van leer heeft Perida gekozen voor de producten van Oranje. Daarmee zeggen we niet dat andere producten slecht zijn, We hebben gewoon veel ervaring met deze producten. Gebruik in ieder geval geen chemische reinigingsmiddelen, verdunners, aceton of groene zeep.
Nieuwe spijkerbroeken en kranten laten de meeste verfsporen na op uw leer. Na verloop van jaren zie je dan ook een blauwe en zwarte waas op het leer oppervlak. Probeer dit vuil op te lossen. Gebruik Soft Cleaner. Let op!. Bij gebruik van reinigingsmiddelen nooit druk uitoefenen. Dus rustig wrijven en nooit boenen.
Bij hardnekkig vuil of ongelukken met inkt, kauwgum etc. kunt u beter eerst de Perida servicedienst bellen.

Vol aniline
– Zet het leer niet in direct zonlicht.
– Bank +/- 25 cm. Van verwarming
– Gemorste vloeistof onmiddellijk opdeppen (Tissue of keukenrol)
– Gemorst eten verwijderen met vochtige doek of spons. Grote delen eerst met een lepel.
– Dit leer heeft geen beschermlaag en hoeft (kan) niet behandeld te worden.
Sommige anilines kunnen worden behandeld met protection cream (uitproberen op een niet zichtbare plaats).
Hierdoor wordt het leer minder gevoelig voor de inwerking van vuil.
Vetvlekken zijn in het begin goed zichtbaar maar vervagen op den duur doordat het vet verder in het leer trekt.

Nubuck leder/geschuurd leder
– Zet het leer niet in direct zonlicht.
– Bank +/- 25 cm. Van verwarming
– Gemorste vloeistof onmiddellijk op deppen
– Gebruik het nubuck borsteltje of doekje uit de nubuck-kit om het nubuck effect te behouden
– Gebruik Leather nubuck spray om het leer te beschermen.
– Reinig plekjes met nubuck of soft cleaner.
– Bij twijfel bel Perida service

waxleder
Voor onderhoud zie Semi Anilin. Waxleder heeft wel een eigen specifieke onderhoudsset

Semi Anilin
– Zet het leer niet in direct zonlicht.
– Bank +/- 25 cm. Van verwarming
– Gemorste vloeistof onmiddellijk opdeppen.
– Verwijder etensresten met een vochtige doek.
– Reinig hardnekkige plekjes met soft cleaner.
– Onderhoud 2 x per jaar. Het leer inmasseren met de cleaner. Dan onmiddellijk afnemen met een droge schone katoenen doek. Daarna opnieuw beschermen met de leather protection cream.

Gelakt leer (leer met beschermlaag)
– Gemorste vloeistof onmiddellijk opdeppen (Tissue of keukenrol)
– Verwijder etensresten met een vochtige doek.
– Reinig hardnekkige plekjes met soft cleaner.
– Onderhoud 1 x per jaar. Het leer goed inmasseren met de cleaner. Daarna onmiddellijk afnemen met een droge schone katoenen doek. Dit is heel belangrijk en verwijdert de oude vervuilde protectionlaag. Daarna opnieuw beschermen met de leather protectioncream.
Krasjes en kale plekjes kunnen worden behandeld met een kleurmiddel. Voorzichtig en gelijkmatig aanbrengen. (1x). Minstens 24 uur laten drogen alvorens een 2e maal te doen of te beschermen met de cream. Bent u niet tevreden over het resultaat kunt u de aangebrachte kleurstof direct weer verwijderen met de cleaner.

Belangrijke info om uw meubel in optimale conditie te houden

  • Armleuningen zijn gestoffeerd met speciaal schuim voor meer comfort. Vanwege de zachte eigenschappen van dit materiaal raden wij u aan nooit op de leuningen te gaan zitten.
  • De meeste banken hebben tegenwoordig een nonchalant uiterlijk. De vulling zit als het ware wat ruimer in z’n jasje. Bij normaal gebruik geeft dit geen enkel probleem. Maar bent u een “luie” zitter en zakt u regelmatig onderuit dan zal de bekleding gaan draaien. Fatsoeneer de kussens dan af en toe door de hoes in tegengestelde richting weer op z’n plaats te wrijven dan blijft, ook na jaren, de goede vorm behouden.
  • Schuif bij het verplaatsen nooit met de bekleding over de vloer, er ontstaat een wrijvings-temperatuur die voor de bekleding funest is. Optillen uitsluitend aan de vaste delen van het meubel en nooit aan eventueel opgestikte delen. Eigenlijk moet je voor verplaatsen met z’n tweeën zijn.
  • De huidige kleurstoffen bieden een redelijke bescherming tegen U.V. straling. Toch bij voorkeur uw zitgroep niet in het felle zonlicht plaatsen (vakantie!), een verkleuring is dan onvermijdelijk. Dit geldt zeker voor leer zonder afdeklaag en katoenen stoffen. Bedenk dat er geen bekleding bestaat welke 100% kleurecht is.
  • Voor de levensduur van de romp en bekleding is het belangrijk dat de relatieve vochtigheid (RV)in uw kamer altijd minstens 50% is. Meer is beter. (hygrometer). In een kamer met voldoende planten zal dit meestal het geval zijn. Plaats uw meubels niet stijf tegen eventuele radiatoren. Een afstand van 20cm vinden wij minimaal.
  • Kussens met losse vulling moeten regelmatig worden geschud om het in elkaar klitten van de vulling te voorkomen. Haal de kussens uit de bank en sla er maar eens lekker op los. Dit type kussen moet eens in de 5 jaar worden bijgevuld.
  • Voor het onderhoud van de bekleding zijn aparte informatiebladen. Hierin staat precies hoe u de bekleding in optimale conditie kunt houden. Onderhoud uw meubelen altijd met mate. We zouden bijna zeggen; „liever iets te weinig dan te veel“. In het algemeen: Meubelstoffen, regelmatig stofzuigen met zachte borstelmond. Leer, af en toe klam-vochtig afnemen. Vlekken direct verwijderen volgens de voorschriften. Lees geen krant op de bank, drukinkt en nieuwe spijkerbroeken zijn de grootste vervuilers.