Skip to main content

Wat moet u weten als u een nieuwe bank koopt of bestaande banken laat herstofferen. Een van de belangrijkste onderdelen is het binnenwerk. Polyether, koudschuim, traagschuim, dons, halfdons, vlokvulling, Federfill etc. Op deze pagina vindt u de antwoorden.

auteur: Ed Ridder

Koudschuim

Koudschuim wordt gemaakt van polyurethaan en een toevoeging van Polyol en MDI chemicaliën. Koudschuim ontleent haar naam aan de manier van produceren: het schuim wordt in koude vormmallen gegoten. Dit wordt ‘could cure moulding’ genoemd. Koudschuim heeft een extra grote duurzaamheid en veerkracht. Dit schuim wordt ook wel High Resilience (HR) schuim genoemd. Koudschuim heeft een open celstructuur en is daarom ademend en enorm veerkrachtig. Omdat koudschuim een hogere elasticiteit heeft biedt het ook meer steun (ondersteuning) en comfort. Ook is koudschuim een stuk duurzamer dan polyether en zal het jaren langer meegaan zonder dat er kuilvorming ontstaat.

Koudschuim

Hoe verder je het indrukt hoe meer tegendruk je krijgt

perida.nl alles-over-kussens Traagschuim

Polyether

Polyether wordt gemaakt door een polymerisatiereactie tussen polyolen, isocyanaten en water te laten plaatsvinden. Je herkent polyether schuim doordat het een gelijkmatige gesloten celstructuur heeft. Hierdoor ventileert dit schuim nauwelijks. De gesloten celwanden begeven het vaak onder grote druk waardoor vroegtijdig kuilvorming ontstaat. De kwaliteit wordt uitgedrukt in SG (soortelijk gewicht). Hoe hoger hoe beter. Perida gebruikt polyether daar waar het uitstekend voldoet en dat is op achterruggen en zijkanten. Hier wordt het schuim nauwelijks belast en gaat lang mee.

Polyether

De tegendruk blijft bij volledige indrukking gelijk

alles-over-kussens Polyether. Perida.nl

Traagschuim

Traagschuim wordt in tegenstelling tot koudschuim gemaakt van visco-elastisch polyurethaan. Hierdoor wordt traagschuim zachter wanneer het in contact komt met lichaamswarmte en onder invloed van lichaamsgewicht. Traagschuim heeft veel verschillende namen: Nasa schuim, memoryfoam, slow motion foam en lazy foam. Als traagschuim wordt ingedrukt herstelt het zich zeer langzaam. Vandaar dat het door Perida uitsluitend in heel bijzondere gevallen wordt toegepast.

Traagschuim

Indrukbaar als koudschuim. Herneemt langzaam zijn vorm

perida.nl alles-over-kussens Traagschuim

Goede kussens zijn duurzaam en sparen het milieu

perida.nl spaar het milieu

Goedkoop is Duurkoop

De vulling van moderne zitmeubelen bestaat voor een belangrijk deel uit schuim. Het geheim waardoor de meeste banken de laatste 20 jaar niet duurder zijn geworden is dan ook te vinden in de kwaliteiten van het schuim.  In Europa worden er strenge milieu en productie eisen gehandhaafd om een zo veilig mogelijk product te krijgen. Tegenwoordig komen er steeds meer zitmeubels uit onder andere China en het Oostblok. Om de lage prijs te halen wordt als eerste op de kwaliteit van het schuim bezuinigd. Daardoor weten we steeds minder wat voor chemicaliën er zijn gebruikt tijdens de productie. Regelmatig horen we dan ook klachten als vroegtijdig slap worden, kuilvorming, stankoverlast of onverklaarbare allergische reactie’s.  In veel gevallen vind je dit soort banken binnen 5 jaar al bij het grof vuil. En dan te bedenken dat daardoor het milieu meer belast wordt dan de belasting die veroorzaakt wordt door de huishouding van 4 personen in een half jaar!

Over koudschuim en koudschuim

In het beste koudschuim zit het meeste polyol. Dit materiaal is duur en daarmee de prijs van het schuim. Polyol zorgt voor de duurzaamheid en hoge elasticiteit. Goed koudschuim gaat minstens 15 jaar mee en zal in die tijd hoogstens 15% in densiteit afnemen. Dit in tegenstelling tot polyether dat sneller in veerkracht afneemt en 7 jaar meegaat als je geluk hebt. Perida gebruikt koudschuim met een soortelijk gewicht van boven de 50 kg per m3. De enige keuze die dan nog gemaakt moet worden is de indrukbaarheid. We onderscheiden hard, medium en soft. De meeste kussens zijn medium met een comfort top van soft. Een keuze kan alleen goed gemaakt worden door zelf te gaan zitten en zal ook beïnvloed worden door het gewicht van de bezitter. Maak een keuze voor deze kwaliteit, spaar het milieu. Zo’n bank kan uiteindelijk meerdere keren opnieuw gestoffeerd worden zonder alles te moeten vervangen.

Koudschuim in 3 verschillende hardheden

perida.nl alles-over-kussens koudschuim hard

Hard

perida.nl alles-over-kussens koudschuim medium

Medium

perida.nl alles-over-kussens koudschuim soft

Soft

In de doorsnede is te zien hoe Perida een zitkussen opbouwt. Niet zo maar een stukje schuim maar een zorgvuldig uitgekiend concept van diverse schuimlagen die een optimaal comfort garanderen. Uiteraard wordt de hardheid aan de individuele wensen aangepast

Doorsnede Perida zitkussen

perida .nl alles-over-kussens Doorsnede Perida zitkussen

Een vaste vulling. Ja of Nee?

een kwestie van smaak

Voorbeeld: model met vaste vulling
alles-over-kussens Brasil met vaste vulling perida.nl

Afgebeelde model Brasil met een vaste vulling in de kussens. Deze kussens vertonen een strak uiterlijk. Plooivorming wordt tot een minimum teruggebracht. Daarmee zeggen we niet dat deze kussens helemaal niet plooien. De wattenlaag waarmee het kussen is afgedekt kan gaan inklinken en bovendien zal de bekleding, zeker leer, in het gebruik iets gaan rekken waardoor plooien onvermijdelijk zijn.

alles-over-kussens Doorsnede Vaste Vulling
Voorbeeld: model met losse vulling in rug- en armkussens
alles-over-kussens model Rio met losse vulling in de rug- en armkussens. perida.nl

Afgebeeld model Rio met losse vulling in de rug- en armkussens. Deze kussens zijn al gezellig als de bank wordt afgeleverd. Je hoeft de bank als het ware niet meer in te zitten. Dit type kussen wordt nooit voor 100% gevuld, U zit tenslotte niet te wachten op ballonnen. De vulling klinkt tijdens het gebruik  iets in maar kan na verloop van tijd heel eenvoudig worden bijgevuld. De kwaliteit van de losse vulling is heel belangrijk. Door gebruik te maken van het juiste materiaal voorkomen we dat uw bank een dweilbank wordt. We gaan hier verderop uitgebreid op in.

alles-over-kussens DoorsnedeLosse Vulling

Voorbeeld: Model Casa met een combinatie dons/koudschuim in de zit en dons in de rug

perida.nl loungebank Casa diagonaal met kussens

Combinatie koudschuim dons

Een hele luxe combinatie is koudschuim met dons. De meeste producenten maken dan een dons kussen met een kern van schuim. In dit geval hebben we het dons in een koudschuim kom gevangen waardoor de vorm gegarandeerd is. Bovendien is het comfort blijvend donszacht. Bij Perida hebben we  lang gewacht om met een loungemodel op de markt te komen. Na veelvuldig testen zijn we er in geslaagd om een zitkussen te maken met een vulling van ganzen dons en speciaal koudschuim. In loungemodel Casa zit je in je eigen wolk. Een wolk die niet meer hoeft te worden opgeschud maar waar je bovendien uitgerust uit opstaat.  De rugkussens zijn vol dons. Door het gebruik van dons hangt er aan dit soort kussens wel een stevig prijskaartje.

alles-over-kussens. Doorsnede model Casa

Welke soorten losse vulling kennen we?

Allereerst. Losse vulling als binnenwerk wordt in de meeste gevallen in hoezen met vakverdeling gestopt. De vakken zorgen ervoor dat de vulling gescheiden blijft en niet naar beneden zakt. Deze hoezen moeten van een dichte kwaliteit zijn om te zorgen dat stof en veren niet naar buiten kruipen. We hebben de laatste 30 jaar heel wat verschillende vullingen de revue zien passeren.

dons
we hebben hier over eenden- of ganzendons.  Eerst wat snelle achtergrond. Dons is een bijproduct van de vleesindustrie, geoogst van de vogels wanneer ze worden gedood voor voedsel (voornamelijk in China, waar gans en eend vaker worden gegeten). In de afgelopen jaren is de vraag naar ganzen gedaald, terwijl de vraag naar ganzenveren verder is gestegen. Het resultaat is natuurlijk dat de prijs van ganzendons omhoog gaat als reactie op het verminderde aanbod en de toegenomen vraag. Door de gestegen prijs en concurrentie van andere vullingen kom je dons tegenwoordig weinig meer tegen.

Federfill
Is in het verleden veel toegepast. Een combinatie van landvogel veren en polyether vlokken. In de praktijk kropen de veren in het schuim waardoor een koekachtige substantie ontstond en het volume en comfort afnam.

Polyether vlokken
Deze vulling kom je nog regelmatig tegen in goedkope meubels. Door de onregelmatige vorm van de vlokken slijt het materiaal snel en verdwijnt de veerkracht.

Dufry
Een combinatie van regelmatig gesneden schuim gemengd met dacron vezel.  Ook bij dit type vulling kroop de vezel in het schuim waardoor volume en vering binnen 5 jaar verdwenen was.

Latex-comforel
Een combinatie van latex stukjes (natuurrubber) gemengd met dacron holofill bolletjes. Deze bolletjes zijn gesiliconiseerd. Waardoor ze glad zijn en zich los blijven bewegen van de latex stics. Deze vulling kom je tegenwoordig vaker tegen.  Zoals altijd uit concurrentie overwegingen is ook deze vulling in verschillende kwaliteiten leverbaar.

kapok
Bekend is Java kapok afkomstig van de katoenplant. In de vorige eeuw veelvuldig toegepast als vulling evenals paardenhaar, watten en andere natuurlijke vezels( vlas, stro). In de meubelindustrie worden ze nauwelijks meer gebruikt. In de luxe matrasindustrie zie je de belangstelling voor deze natuurlijke materialen weer toenemen. (Hästens)

Dons

alles-over-kussens. dons

Latex-Comforel

alles-over-kussens. Latex-comforel

Kan je een bestaand kussen met een vaste kern opvullen of bijstoppen?

Kan je een bestaand zitkussen met een polyether-kern dat is ingezakt, of te zacht geworden, opvullen of bijstoppen? Hieronder leggen wij uit waarom u dat beter niet kunt doen.

In figuur 1 het bestaande slappe kussen met polyether vulling.

In figuur 2 wordt daar een nieuw stuk (koud)schuim onder geplakt. Het geheel wordt nu te hoog en past eigenlijk niet goed meer in de bestaande hoes. Dit zien we regelmatig als de lokale stoffeerder er een nieuw stuk schuim heeft ingestopt.

In figuur 3 zie je wat er gebeurd als dit kussen belast wordt. De oude laag zakt meteen weer in terwijl de nieuwe laag helemaal niet  meewerkt. Het resultaat is een kussen dat niet goed in de hoes past en nog net zo slecht zit als voorheen. Waarschijnlijk bent u honderden euro’s armer.

Als u een nieuw binnenwerk voor een bestaand kussen nodig hebt kijken wij naar de hoesmaat. Dan vragen wij naar de bestaande situatie en passen daar een volledig nieuw kussen op aan. Dus inclusief de de soft laag, de watten en het beschermende tricot. Dit kost beduidend meer maar het kussen gaat weer jaren mee en biedt een comfort dat waarschijnlijk veel beter is dan het oude ooit gegeven heeft.

alles-over-kussens Oude kussens opvullen